200 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
1 czerwona cebula, posiekana
1 biała część pora (ok. 12 cm), pokrojona w półplasterki
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 suszona ostra papryczka, rozkruszona (ja dodałam całą, jeśli chcecie łagodniejsze danie to usuńce pestki)
2-3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
czarny pieprz
2 łyżki oleju do smażenia (ja użyłam oleju z orzeszków ziemnych)
150 g makaronu mie (lub innych ulubionych noodli)
1 łyżeczka oleju sezamowego
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim czerwoną cebulę. Dodajemy imbir, czosnek oraz papryczkę i przesmażamy przez chwilę.
Do cebuli dodajemy mielone mięso i smażymy je. W trakcie smażenia mięso
dzielimy łopatką na małe grudki. Gdy mięso przestanie być surowe
dodajemy pokrojonego pora oraz 2 łyżki sosu sojowego. Podduszamy aż por
będzie miękki.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odlewamy, przelewamy
chłodną wodą. Dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego, mieszamy i odstawiamy
pod przykryciem.
Gdy pory będą już podduszone z mięsem próbujemy całości i doprawiamy do
smaku pieprzem i ewentualnie trzecią łyżką sosu sojowego. Dodajemy
ugotowany makaron oraz posiekany szczypiorek. Całość mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz