czwartek, 10 października 2013

Azjatycko

 Niestety mam popsuty aparat, ale mam fajny przepis od koleżanki na azjatycki makaron z mięsem i cebulką. Sprawdzony! Było pyszne!

200 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
1 czerwona cebula, posiekana
1 biała część pora (ok. 12 cm), pokrojona w półplasterki
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 suszona ostra papryczka, rozkruszona (ja dodałam całą, jeśli chcecie łagodniejsze danie to usuńce pestki)
2-3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
czarny pieprz
2 łyżki oleju do smażenia (ja użyłam oleju z orzeszków ziemnych)
150 g makaronu mie (lub innych ulubionych noodli)
1 łyżeczka oleju sezamowego


Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim czerwoną cebulę. Dodajemy imbir, czosnek oraz papryczkę i przesmażamy przez chwilę.
Do cebuli dodajemy mielone mięso i smażymy je. W trakcie smażenia mięso dzielimy łopatką na małe grudki. Gdy mięso przestanie być surowe dodajemy pokrojonego pora oraz 2 łyżki sosu sojowego. Podduszamy aż por będzie miękki. 
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odlewamy, przelewamy chłodną wodą. Dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem. 
Gdy pory będą już podduszone z mięsem próbujemy całości i doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie trzecią łyżką sosu sojowego. Dodajemy ugotowany makaron oraz posiekany szczypiorek. Całość mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz